De Dalmatische kust strekt zich uit van het eiland Pag, iets ten noorden van de stad Zadar, naar het allerzuidelijkste puntje van Kroatië bij de grens met Montenegro. Deze kust is opgedeeld in drie vaargebieden: Noord-Dalmatië, Midden-Dalmatië en Zuid-Dalmatië.

Ligging en gebiedsomschrijving Zuid-Dalmatië

Het meest zuidelijke deel van Dalmatië wordt in het noorden begrenst door het eiland Hvar en in het zuiden door de grens met Montenegro. De eilanden hier, waaronder Korčula, Mljet, Lastovo en Sušac, zijn bekleed met fluweelgroene vegetatie. De monumentale oude stad Dubrovnik is wereldberoemd om haar schoonheid. Bovendien is het vaarwater hier heerlijk ruim, waardoor er lange rakken over één kant gevaren kunnen worden en zijn de weersomstandigheden erg gunstig voor het zeilen. Daar komt nog bij dat het massatoerisme dit gebied nog niet heeft ontdekt, mede doordat het gebied relatief geïsoleerd ligt. Kortom, een paradijselijk gebied.

Zeilen in Zuid-Dalmatië

Dubrovnik is veruit de beste, mooiste en handigste plaats om vanuit te vertrekken. Van hieruit kunt u richting Mljet varen en daar beslissen of u een noordelijke dan wel zuidelijke route kiest.

Weer en wind in Zuid-Dalmatië

Het vaarseizoen in het meest zuidelijke vaargebied van Kroatië is, logischerwijs, het langst, met aangename temperaturen vanaf april tot ver in oktober. De sterke noordoostelijke wind, de bora, komt in dit gebied wel voor, maar is veel milder dan in Istrië en de Golf van Kvarner.