De prachtige witte kliffen van de Kornati-eilanden

De Dalmatische kust strekt zich uit van het eiland Pag, iets ten noorden van de stad Zadar, naar het allerzuidelijkste puntje van Kroatië bij de grens met Montenegro. Deze kust is opgedeeld in drie vaargebieden: Noord-Dalmatië, Midden-Dalmatië en Zuid-Dalmatië.

Ligging en gebiedsomschrijving Noord-Dalmatië

Noord-Dalmatië is het eilandengebied aan de Dalmatische kust vanaf het eiland Pag tot en met het kustplaatsje Rogoznica. Dit gebied heeft een hoge eilanddichtheid met ruim 300 grotere en kleinere eilanden. De grotere eilanden zijn onder andere Pašman, Ugljan, Dugi Otok en Murter. De begroeiing op de meeste kleinere eilanden is ofwel gekapt ofwel weggevaagd door de wind, dan wel beide. Dit levert prachtige kale rotsformaties aan de rand van de helderblauwe zee op. Vooral de Kornati-archipel, een nationaal park bestaande uit ongeveer honderd eilanden, is bekend om zijn steile witte kliffen. Het andere nationaal park, Krka, bevindt zich in een inham tussen de kleine eilandjes Prvić en Zlarin, bij het dorpje Skradin. Hier is een indrukwekkende waterval te zien.

Vertrekhavens in Noord-Dalmatië

Aan de Kroatische kust tussen Zadar en Rogoznica zijn tal van goede charterhavens te vinden, zoals bijvoorbeeld in Sukošan (iets ten zuiden van Zadar, beiden hebben een luchthaven), Biograd of Šibenik. Voor het zuiden van het gebied zijn vooral Rogoznica en Kremik in Primošten goede opties, terwijl u als u het noorden van Noord-Dalmatië wil bezeilen beter vanaf Zadar of Sukošan kunt vertrekken. Om naar de Kornati-archipel te varen, zijn Biograd en het eiland Murter de meest efficiënte opties.

Wind in Noord-Dalmatië

Hoewel hij hier veel minder vaak voorkomt dan in de gebieden bij Istrië en de Golf van Kvarner, is de verwoestend bora, de sterke noordoostenwind, toch iets om altijd rekening mee te houden. Zeker omdat de eilanddichtheid in Noord-Dalmatië zo hoog is, waardoor het moeilijk navigeren is tussen alle riffen en klippen.