De Dalmatische kust strekt zich uit van het eiland Pag, iets ten noorden van de stad Zadar, naar het allerzuidelijkste puntje van Kroatië bij de grens met Montenegro. Deze kust is opgedeeld in drie vaargebieden: Noord-Dalmatië, Midden-Dalmatië en Zuid-Dalmatië.

Ligging en gebiedsomschrijving Midden-Dalmatië

Het gebied ten zuiden van Rogoznica tot en met het kustplaatsje Drvenik wordt Midden-Dalmatië genoemd. De belangrijkste eilanden in dit gebied zijn Čiovo, de Drvenik-eilanden (niet te verwarren met het zuidelijke kustplaatsje Drvenik), Šolta, Brač, Vis, Biševo, Hvar en Šćedro. Brač en Hvar zijn hiervan de grootste en meteen meest toeristische. De kleinere eilanden zoals Šolta en Vis zijn beter beschermd gebleven tegen het massatoerisme. In vergelijking met Noord-Dalmatië zijn er veel minder eilanden, en dus ruimer vaarwater. Bovendien zijn er minder rotspartijen en kliffen, maar dit wordt gecompenseerd door de weelderige groene vegetatie op de meeste eilanden. Split, de tweede stad van Kroatië in grootte, is een bezoekje waard vanwege het paleis van Diocletianus, gebouwd in de vierde eeuw. Dit paleis bepaalt nog steeds het oude stadshart van Split en staat inmiddels al jaren op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Vanuit dit vaargebied kan ook een stukje naar het noorden gevaren worden, waardoor er een bezoekje aan het nationaal park Krka gebracht kan worden.

Vertrekhavens in Midden-Dalmatië

De meest gebruikelijke vertrekhavens zijn die van Split, Kaštela en Trogir, omdat die vlakbij een luchthaven liggen. In vergelijking met Noord-Dalmatië zijn er veel minder eilanden, en er is dus sprake van veel ruimer vaarwater. Er kunnen daarom lange rakken gemaakt worden op één dag.

Weer en wind in Midden-Dalmatië

Het klimaat in dit gebied verschilt in die zin van de noordelijker gelegen gebieden, dat het zomerseizoen er net iets langer is. Verder waait de bora, een sterke, onvoorspelbare noordoostenwind hier sporadisch. Op bepaalde plekken is het risico op de gevaarlijke bora groter, namelijk de baai van Kaštela, Makarska en Ploče.