Ligging en gebiedsomschrijving Istrië

Het fotogenieke stadje Rovinj

Istrië is de meest noordelijke kustprovincie van Kroatië en grenst aan Slovenië. De westkust van dit schiereiland heeft een lengte van (slechts) 52 mijl, wat dit tot een relatief klein vaargebied maakt. Het is een prachtig gebied, maar ook al erg toeristisch. De hele kustlijn is dus bezaaid met havens, toeristische dorpjes, bungalowparken en campings. Hierdoor zijn er wel veel aanlegmogelijkheden en korte vaarafstanden, maar u zult er geen onontdekte baai vinden. Tussen Poreč en Rovinj vindt u het mooiste gedeelte van deze kust. Pula dient ook apart vermeld te worden, vanwege het oude Romeinse amfitheater dat hier staat. Vroeger werden er in deze arena gladiatorengevechten gehouden; tegenwoordig is het een unieke locatie voor popconcerten, opera’s, filmfestivals en balletvoorstellingen. Bovendien ligt voor de kust van Pula de Brijuni-archipel, een nationaal park bestaande uit ruim tien eilanden, stuk voor stuk met weelderige flora en fauna. Ook het binnenland van Istrië staat bekend om zijn groene vegetatie.

Vertrekhavens in Istrië

Alle grote havens aan de Istrische kust bieden goede vertrekmogelijkheden voor charterzeilers; Pula, Veruda, Rovinj, Poreč, Novigrad en Umag. Vanuit Pula of Veruda kan er ook nog uitgeweken worden naar het meer oostelijker gelegen vaargebied Kvarner.

Wind in Istrië

Hier in het noorden van de Adriatische Zee kan af en toe (’s winters veel vaker dan ’s zomers) de onvoorspelbare noordoostenwind opsteken, die de Kroaten de bora noemen. Deze wind kan erg plotseling opkomen en het vlakke achterland biedt geen beschutting, waardoor de bora ongehinderd kan blazen en gevaarlijke situaties kan veroorzaken wanneer er geen voorbereidingen zijn getroffen. Houd dus altijd goed de weersvooruitzichten in de gaten en zorg dat u altijd een veilige plek weet om naar uit te wijken. Met name in het zuiden van dit gebied kan de bora extreem sterk zijn.