Baska aan de oostkust van Krk, met de kale rotswanden die zo typerend zijn voor dit gebied

Ligging en gebiedsomschrijving Golf van Kvarner

De Adriatische Zee tussen de oostkust van Istrië en de westkust van het Kroatische vasteland heet de Golf van Kvarner. De voornaamste eilanden zijn Krk, Cres, Lošinj en Rab, kleinere zijn onder andere Sveti Grgur, Goli Otok, Unije, Susak en Ilovik. Ook het noordelijke gedeelte van Pag hoort nog bij dit zeilgebied. De prachtige flora en fauna in Kvarner is uniek, alleen al op het eiland Krk zijn er 1500 plantensoorten te vinden. De oostkust van Rab en Pag zijn echter kaal geschuurd door de verwoestende borawind. Alle eilanden hebben hun eigen culturele identiteit, beïnvloed door verschillende volkeren die dit gebied al eeuwen lang als een verzamelpunt zien. Het achterland van Kvarner, de westkust van Kroatië, is ruig en het uitzicht daarop wordt overheerst door het indrukwekkende Velebitgebergte.

Vertrekhavens bij de Golf van Kvarner

U kunt vanuit het noorden van het gebied of vanuit het zuiden van het gebied vertrekken. In het noorden heeft u keuze uit de havens van Krk, op het eiland Krk, Pula, aan de zuidwestkust van Istrië, of Opatija, op het vasteland van Kroatië pal ten noorden van dit vaargebied. Wilt u uw route in het zuiden beginnen, dan kan dat het makkelijkst vanaf de Noord-Dalmatische kust bij Zadar. Het gebied wordt als het ware in tweeën gedeeld door de langgerekte, noord-zuidlopende eilanden Cres en Lošinj, waardoor er een westelijke en een oostelijke route langs deze eilanden mogelijk is. De keuze hiervoor hangt voornamelijk af van de vertrekhaven, of u kunt het ook andersom bekijken: u kunt het beste de westelijke vertrekhaven Pula vertrekken als u van plan bent de westkust van de eilanden te bezoeken en voor de oostkust ligt de vertrekhaven op Krk voor de hand.

Weer en wind in de Golf van Kvarner

Dit gebied heeft een typisch mediterraan klimaat met aangename temperaturen vanaf april tot november. De gemiddelde maximumtemperatuur in de zomer is 28°C.

De bora (de onvoorspelbare, krachtige noordoostenwind) is in Kvarner het meest verraderlijk, vanwege het eerder genoemde Velebitmassief. Door de hoeken, dalen en rotswanden kan de wind een onverwachtse versnelling maken. Houdt daarom altijd goed het weerbericht in de gaten, het liefst elke vier uur helemaal luisteren, want ook weersdeskundigen kunnen de bora niet ver van tevoren zien aankomen.