Ligging en gebiedsomschrijving

Stromboli eruptie

Nachtelijke mini-eruptie van de Stromboli

De Aeolische eilanden zijn de eilanden ten noorden van Sicilië, zoals Stromboli, Panarea, Salina, Lipari, Vulcano, Filicudi en Alicudi. De eilandengroep is oorspronkelijk vernoemd naar de Griekse God van de wind Aeolus, maar de kans op mild zeilweer is tegenwoordig even groot als de kans op stormachtig weer. Ze worden ook wel eens de Liparische eilanden genoemd, omdat Lipari vanwege zijn grootte en zijn ligging het middelpunt van deze eilandengroep is. Het bijzondere aan deze eilanden is de vulkanische activiteit, die daadwerkelijk te zien is aan de rookpluimen. De krater van ‘de Stromboli’ spuwt zelfs altijd een beetje vuurwerk, wat vooral ’s nachts een prachtig zicht geeft.
Ook Sicilië zelf biedt een fraaie kustlijn, maar ook historische schatten zoals de Griekse overblijfselen in het Dal van de Tempels (Valle dei Templi) ten zuiden van Agrigento, aan de zuidoostkust van het eiland.

De Stromboli vulkaan

Prachtig zicht op de Stromboli vulkaan overdag

Havens

In deze eilandengroep zijn er slechts twee echte havens, namelijk die van Lipari en Salina. Er zal dus veel geankerd moeten worden in de daarvoor bestemde baaien. Maar u kunt ook een keer proberen op zee, vlak voor het dorpje waar u heen wilt, te ankeren. Doe dit alleen als de weersomstandigheden gunstig en stabiel zijn.
De beste vertrekhavens voor de Eolische eilanden zijn Vibo Valentia en Tropea op de voet van de laars van Italië of Portorosa op Sicilië. De laatste en Palermo zijn de belangrijkste uitvalsbasissen voor Sicilië zelf.

Weer in Zuid-Italië

Hier in het zuiden van Italië is het zeilseizoen het langst, en vergelijkbaar met Griekenland en Turkije. Vanaf half mei tot eind oktober is de zelfs de zee al warm genoeg om in te zwemmen.