De baai van Capri

De baai van het exclusieve eiland Capri

Ligging en gebiedsomschrijving

De Amalfische kust is de zuidoostelijke kust van het schiereiland onder Napels, met dorpjes als Positano, Maiori en natuurlijk Amalfi. De grotere stad in deze hoek is Salerno, oorspronkelijk gesticht door de Romeinen. De Golf van Napels ligt ten noorden van datzelfde schiereiland(je), uiteraard ten zuiden van de grote stad Napels. In deze golf zijn de eilandjes Capri, Ischia en Procida te vinden: prachtige, exclusieve eilanden, waar het prijspeil evenredig lijkt te zijn aan de schoonheid van het landschap… Populaire eilanden dus, waar het verstandig is om in het hoogseizoen van tevoren al een ligplaats in een haven te reserveren. Het achterland van de Amalfikust en Napels biedt ook een aantal hoogtepunten: een bezoekje aan de actieve vulkaan de Vesuvius en aan Pompei, dankzij een uitbarsting van de Vesuvius één van de best bewaarde Romeinse steden, mogen zeker niet op uw lijstje ontbreken.

Havens

Voor de Amalfische kust kunt u het beste vanuit Salerno vertrekken, terwijl voor de Golf van Napels, logischerwijs, Napels het meest centraal ligt. Vanuit dit gebied kunt u ook langs de kust naar het noordelijke Toscane varen, met op de route de indrukwekkende jachthaven van Rome. Mocht u overwegen meer tijd in Rome of aan de Toscaanse kust door te brengen, dan is Nettuno (bij Anzio) een betere keuze als vertrekhaven.

De havendichtheid in dit gebied is niet erg hoog, dus een ankerbaai opzoeken, met name die in Amalfi, Positano, Capri, Ischia of Procida, is een aantrekkelijk alternatief. Als de wind sterk vanuit het westen komt, bijvoorbeeld bij een opstekende (normaal noordwestelijke) Mistral, kunt u het beste uitwijken naar de havens van Salerno, Ischia of Procida, vanwege hun beschutte ligging.