De Sporaden zijn de eilanden in het noordelijk deel van de Egeïsche Zee. Dit gebied is op te delen in de noordelijke Sporaden en de oostelijke Sporaden (ook wel de ‘Noord-Egeïsche eilanden’ genoemd, verwarrend genoeg), die in één week zeker niet met elkaar te combineren zijn, dus eigenlijk verschillende vaargebieden zijn. De voornaamste vier eilanden van de noordelijke Sporaden zijn Skiatos, Skopelos, Alonissos en Skiros. Ze worden gekenmerkt door hun groene, beboste landschap en hun goudgele stranden. De dominante begroeiing op deze eilanden is de typisch Griekse olijfboom. Grappig feitje bij Skopelos en Skiatos, is dat de toeristen- en met name trouwindustrie een impuls heeft gekregen door de opnames van de film ‘Mamma Mia’ hier. Stellen die hier willen trouwen worden verwelkomd met liedjes van ABBA, er zijn talloze bruidswinkels te vinden en voor de fans van de film is er een speciale Mamma Mia-tour. De oostelijke Sporaden liggen langs de Turkse kust en hebben een meer oriëntaalse uitstraling, doordat de Turken hier ook overheerst hebben. De meest bekende eilanden hier zijn Lesbos, Chios, Samos, Ikaria en Limnos. Beide gebieden zijn nog erg toeristenvrij, ook de zeilende chartergasten hebben het nog niet echt ontdekt. Geniet daarvan, zolang het nog kan.

De diepblauwe zee, goudgele stranden en groene stad van Skiatos

Skiathos is de enige goede charterbasis voor de noordelijke Sporaden. Hiervandaan kunnen Skopelos, Alonissos en Skiros makkelijk bezeild worden, maar ook het noordelijke schiereiland Halkidiki ligt binnen bereik. Voor de oostelijke Sporaden kunt u het best vanaf Samos of Kos vertrekken.

De Meltemi wind, een krachtige noordenwind die opsteekt in de zomer, heeft meer vat op de eilanden in de oostelijke Sporaden dan in de noordelijke. Dat betekent dat de wind in de noordelijke Sporaden in principe wel uit het noordoosten komt, maar dat hij vaak wordt afgebogen door de eilanden, waardoor de richtingen variabel zijn. De windkracht is hier ook meestal ‘slechts’ 2-4 Bft. In de oostelijke Sporaden toont de wind meer overeenkomsten met die in de Cycladen; hier waait doorgaans een noordwestenwind van 3 tot 5 Bft., met uitschieters naar 7 Bft. in juli en augustus.