De Ionische zee is het meest westelijke vaargebied in Griekenland. De zes grootste eilanden zijn Corfu (ook wel Korfoe), Lefkas, Ithaka, Kefalonia, Paxi (ook wel Paxos) en Zakinthos; kleinere zijn o.a. Othoni, Mathraki, Erikoussa, Antipaxi en Kalamos. De eilandengroep wordt gekenmerkt door de weelderige groene vegetatie, vooral olijfbomen en cipressen zijn in grote getale aanwezig. De eilanden zijn in handen geweest van de Engelsen, Fransen en Italianen, waardoor de dorpen overwegend West-Europees zijn beïnvloed.

Talloze geankerde zeilbootjes in de haven van Nidri op Levkas

Doordat de wind op de Ionische Zee vrij rustig en stabiel is en de vaarafstanden redelijk kort zijn, is dit het ideale vaargebied voor beginners of bijvoorbeeld zeilers met kinderen. Goede charterhavens zijn te vinden in Preveza op het vasteland, Corfu en Gouvia op het eiland Curfu en Lefkas en Nidri op Lefkas. Op de andere eilanden zijn talloze afmeerhaventjes te vinden en bovendien mag er op de meeste plaatsen nog steeds geankerd worden. De laatste jaren is het er wel aanmerkelijk drukker geworden, waardoor het wat moeilijker kan zijn een mooie afmeerplek te vinden. [1]

Het weer is in de zomermaanden stabiel en mild. Er kan in dit gebied, met name in het begin van het seizoen, iets meer regen vallen dan in de rest van Griekenland. De gemiddelde maximumtemperatuur ligt in de zomermaanden rond de 30°C. De windrichting is gewoonlijk noordwest en hij begint meestal rond het middaguur aan te trekken tot 3-5 Bft.

[1] Bron: Chartergids wereldwijd, Ben Brunet de Rochebrune e.a.