Do-deka is ‘twaalf’ in het Grieks en nisa betekent ‘eilanden’: de Dodekanesos is dus een eilandengroep van twaalf eilanden, waaronder bekende eilanden als Kos en Rhodos. Natuurlijk liggen om deze twaalf grotere eilanden nog talloze kleine eilandjes. De eilanden liggen in het oosten van de Egeïsche Zee, voor de kust van Turkije. Het landschap is erg bergachtig, met de hoogste toppen van ruim 1200m op Rhodos en Karpathos. De eilanden bieden talloze mogelijkheden: prachtig vaarwater, een rijke cultuur, mooie wandelroutes, sommigen een goed nachtleven en overal zijn wel onontdekte ankerbaaitjes te vinden. Bovendien is het eten op de eilanden zeer goed en nog steeds zeer betaalbaar.

Afgemeerde zeiljachten op het rotsachtige eilandje Symi

Op Kos, Samos en Rhodos liggen de gebruikelijke vertrekhavens voor een zeiltocht in de Dodekanesos. Het gebied is nog nauwelijks ontdekt door het massatoerisme, dus het vaarwater is nog niet overbelast door jachten. Samen met de prachtige baaien en intieme havenplaatsjes maakt dit de Dodekanesen een erg fraai en rustig gebied. Ook kun je zonder problemen ankeren in de nabijgelegen Turkse baaien.

De wind in de Dodekanesos is in de zomer overheersend de noordelijke Meltemi wind, zij het wat milder dan in de Cycladen. Deze krachtige wind komt voor in de maanden juli en augustus. In de Dodekanesos kan de windkracht variëren tussen de 4 en 7 Bft.