Schip in nood – zeezieke bemanning

Samen met drie medezeilers en de instructeur met windkracht 6 -7 en een korte golfslag. We beuken ons een weg tegen wind en golven in op weg naar de Noordzee. De bemanning ziet witjes. Het is een paar graden boven 0 en de wind snijdt door merg en been. Dan ontvangen we een noodoproep van een schip in nood. De instructeur haast zich naar binnen om de call uit te luisteren en na 5 minuten komt ze boven. We hoeven geen actie te ondernemen en zeilen verder. Vijf minuten later snelt ze zich naar de zeereling en voert de vissen. Ze drinkt een glas water en gaat stoer verder alsof er niets gebeurd is. Maar wat een klereweer. Klik hier voor de beelden!

Zeilen bij nachtDe Kustwacht, de Marechaussee  en de douane.  Allen begrepen niet wat wij in hemelsnaam op zee deden onder de winterse omstandigheden. In een week tijd zijn we VIJF! keer ondervraagd. Twee keer op land en drie keer op volle zee. De laatste keer dat dit gebeurt zien we een schip van de kustwacht aan de horizon op ons af koersen. Er wordt een speedboot uitgezet die op volle kracht naar ons toe vaart en langszij komt. “Goedemiddag, we willen graag even aan boord komen kijken”.  De speedboot vaart tegen ons schip aan terwijl twee commando achtige types met pistolen aan boord klimmen om het schip te doorzoeken. Maar geen kwaad woord er over, het waren ontzettend vriendelijke kerels. Klik hier voor de beelden!

Later duikt een F 16 loodrecht naar beneden. Lichtflitsen van oefenbommen schieten richting het water. Een oorverdovend lawaai buldert door de hemel. Holy shit, schietoefeningen! We hebben geen waarschuwing ontvangen en  varen op 5 mijl na langs het schietterrein. Navigator onverwachte schietoefeningen, graag een nieuwe koers! Stuurman: Stuur koers 2- 7 -0, Ik herhaal koers 2 – 7 – 0 ! De koers is niet bezeild en bereid een overstagmanoeuvre voor! Navigator! Koers 2 – 7 – 0 en overstagmanoeuvre begrepen! Bemanning! We gaan overstag. Klaar om te wenden?! Loef klaar! Lij klaar!  Ree! Klapperende zeilen en we zetten de nieuwe koers uit.

Zeven dagen knallen! Een groot avontuur en weer veel geleerd. Volgend weekend Storm & veiligheidstraining. De week daarna varen we naar Engeland en Frankrijk. Ik heb de foto’s online voor je gezet.

Ik houd je op de hoogte!

Joshua

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *