Een dag op de HISWA, op zoek naar de nieuwste gadgets

De HISWA is weer geweest. Van 2 t/m 7 maart ging een groot deel van zeilend Nederland naar Amsterdam om in de RAI te kijken of er nog wat moois te vinden was. Zoals ieder jaar waren er de grote jachtwerven als Beneteau, Bavaria en X-yachts. Ook waren er natuurlijk de toeleveranciers voor alles wat er nodig is aan boord. Wat opviel was dat er heel wat minder exposanten stonden dan afgelopen jaren. Gezien de huidige crisis ook niet meer dan normaal. Ondanks de terugloop was er aan innovatie geen gebrek. Vele nieuwe accessoires waren er op de HISWA te vinden. Omdat zeilers altijd wel geïnteresseerd zijn in iets wat beter, sneller of mooier kan, hebben we hieronder een lijstje gemaakt met de leukste, handigste en meest bijzondere producten die op de HISWA aanwezig waren.

Fastfender

Fastfender

Foto: fastfender.nl

Het eerste product is de Fastfender. Deze gadget is bedoeld om snel en eenvoudig je stootwillen aan de reling te hangen of om ze er vanaf te halen. Handig aan deze gadget is dat hij snel in hoogte verstelbaar is en je veel sneller bent dan wanneer je, je stootwillen steeds los- en vastknoopt. De Fastfender is gemaakt van kunststof en kan een belasting tot 150 kilo trekkracht aan. Verder zit er een UV-laag overheen om te zorgen dat het niet na een jaar uit elkaar valt. Om het aanbod af te meten op verschillende boten heeft Fastfender twee verschillende maten: de Fastfender 32 en Fastfender 40. De getallen staan voor de maximale dikte die een reling mag hebben voor dat type Fastfender. Wat jammer is, is dat het hele lompe dingen zijn waardoor het veel aandacht naar zich toe trekt en z’n uiterlijk is nou net niet zijn sterke punt.

Prijs: Fastfender 32 € 29,95 (per 2 stuks)
Fastfender 40:
€ 34,95 (per 2 stuks)
Verkooppunten:
Dealers in NL

NASA LED navigatieverlichting

Ledlamp

Foto: nasamarine.com

Een altijd opspelend probleem voor zeilers is de accuspanning aan boord. Omdat de motor meestal het liefst zo min mogelijk wordt gebruikt, raakt de accu vaak snel leeg. Verlichting is vaak één van de grote stroomverbruikers. NASA Marine heeft hier wat op gevonden: led-navigatieverlichting. Het grootste voordeel van deze led-verlichting is dat het ongeveer 10 keer minder stroom verbruikt dan een gewone lamp. Dit is vooral wanneer je ’s nachts vaart en veel ankert erg handig. Omdat de lamp één geheel is met meer dan 20 lampjes, hoef je niet als er één ledje kapot is meteen de hele lamp te vervangen. Het is wel zo dat je voor deze led-navigatieverlichting ongeveer het dubbele kwijt bent van wat normale navigatieverlichting zou kosten.

Prijs: Zowel 3 kleur als ankerlicht (George Kniest € 75,00)
Verkooppunten:
o.a. bij George Kniest

Cobb Barbecue

Cobb Barbecue

foto: kitchencritic.co.uk

Boten en barbecueën ging tot voor kort alleen maar samen als je een plek had op de wal om je barbecue neer te zetten. Cobb heeft een speciale soort barbecue ontwikkeld die zichzelf koelt waardoor je op iedere(!) ondergrond kan barbecuen. Zelfs de buitenkant blijft koel waardoor het ook in een omgeving met kinderen veilig is. Meer voordelen zijn: er is geen sprake van open vuur, weinig rookontwikkeling en weinig verbruik van houtskool. Omdat de barbecue deze eigenschappen heeft kun je dus op je achterdek barbecueën (ideaal als je ergens in een mooie baai voor anker ligt). Nadeel is wel de stevige prijs ten opzichte van een gewone barbecue.

Prijs: € 149,95
Verkooppunten:
Cobb website

Reliefband

Reliefband

foto: aquamedix.com

Een groot probleem voor veel mensen die gaan watersporten is dat ze zeeziek worden. Allerlei verschillende producten zijn er op de markt die (beweren dat ze) zeeziekte overwinnen. Enkele van die producten richten zich, zoals de Reliefband, op accupunctuur. Hierbij wordt er vanuit gegaan dat door een drukpunt in de pols te stimuleren de maag tot rust komt waardoor zeeziekte tot de verleden tijd behoord. Tot voor kort waren er alleen bandjes die door middel van een drukknopje dit probeerden te bereiken. De Reliefband zendt elektrische schokjes uit waardoor dat drukpunt heftiger wordt belast en het resultaat nog beter moet zijn. Probleem bij dit soort producten is dat het nooit voor iedereen werkt en voor zo’n kans is de prijs wel vrij hoog. Er is overigens wel de optie om het, als je het in nieuw staat laat, binnen twee weken terug te sturen wanneer het niet werkt.

Prijs: € 149,00
Verkooppunten:
o.a. bij duiksport.nl

Rescue laser Flare

Rescue Laser Flare

foto: nauticlink.com

Veiligheid op een boot is altijd een heikel punt. Dit omdat je als je zeilt je vrij vaak vrij ver van de kust bent en je zichtbaarheid dan minimaal is.  Het is dan lastig om, als het eenmaal fout gaat, gevonden te worden. Met vuurwerk wordt meestal geprobeerd om de aandacht te trekken van passanten. Probleem hierbij is dat het vuurwerk geen lange duur heeft en zelfs gevaarlijk kan zijn. De Rescue Laser Flare lijkt hiervoor een oplossing te bieden. Door een sterke laserstraal kun je tot op 20 zeemijl (37 km) het laserlicht zien. Omdat de flare een speciale lens heeft waarmee de straal verbreed wordt, heeft de straal op 10 mijl al zo’n 1000 meter breedte. De Flare is in verschillende uitvoeringen beschikbaar. Het verschil zit hem vooral in de kleur van de laser en de batterijduur. Het lijkt een ideaal product, wat ondersteund wordt door de HISWA die deze gadget de HISWA Innovatieprijs 2010 gaf. Belangrijker nog is de test van het blad ZILT waarin zelfs de KNRM (Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij) heel lovend is over deze Rescue flare.

Prijs: €79,- voor de Rescue Laser Light
Andere types:
Laser Flare Magnum: € 89,- / Laser Flare Green: € 209,-
Verkoopunten:
o.a. bij bomarine.net

2 antwoorden
  1. Tom Kerkhof
    Tom Kerkhof zegt:

    Het zijn dan misschien geen producten die dit jaar zijn uitgevonden maar het zijn wel producten die pas sinds kort bekend zijn bij het grote publiek. Daarom is het interessant voor mensen om te weten dat deze producten op de markt zijn!

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *