Omzeil-eilanden: Griekse eilanden die een omweg waard zijn

Griekenland: perfect voor een zeilvakantie. Met al die verschillende eilanden hoef je nooit een route twee keer te zeilen. Doe dat dan ook niet! Maak een uitstapje naar een eiland waar de baaitjes leeg zijn, waar uitzonderlijke rotsformaties te zien zijn, of waar de stranden het mooist zijn. Hieronder een verzameling van 7 Griekse eilanden die de moeite waard zijn!

Zie onderstaand kaartje voor een interactief overzicht van de eilanden en gebieden

[include file=”static/articles/omzeileilanden-map.php”]

Gebied: Peloponessos

[mapicon number=1] Nisos Dokos

Nisos Dokos is een bijna onbewoond eilandje bij de Peloponessos. Het is vrij makkelijk te bereiken vanaf de havens bij Athene (Alimos of Flisvos), via eilanden als Aegina, Poros en Hydra. Dokos heeft geen haven, maar slechts een kalme ankerbaai inclusief een kalm en vooral exclusief strand. Geen eiland waar hordes toeristen heen gaan dus. Ideaal om te genieten van wat rust, maar vanwege weinig voorzieningen minder geschikt om langere tijd te blijven.

[mapicon number=2] Kythira

Kythira strand

Kythira (foto: corfu-pictures.com)

Wanneer je vanuit Athene komt en na Dokos nog even de tijd hebt, zeil dan verder naar het zuiden richting Kythira. Een andere optie om bij dit eiland te komen is vanaf Kreta. Dit lijkt vanuit de oudheid de geprefereerde route, aangezien het eiland Antikythira, te vertalen als ‘vóór-Kythira’, vanaf die kant inderdaad voor Kythira ligt. De jachthaven van Kythira bevindt zich een paar kilometer ten oosten van de hoofdstad Kythira (ook wel Chora genoemd), in het dorpje Kapsali. Kythira wordt gezien als de geboorteplaats van de godin van de liefde Aphrodite en wordt daarom ook wel eens het eiland van de liefde genoemd. Los van dat zijn er al talloze mensen verliefd geworden op dit eiland, vanwege de rust en de prachtige natuur. Ook de hoofdstad Kythira/Chora is het benoemen waard, vanwege de bijna 40 schilderachtige kerken die hier te vinden zijn en het fort op de top van de heuvel.

[mapicon number=3] Antikythira

Ook Antikythira is nog nauwelijks ontdekt door de toeristen, zeker een bezoekje waard dus! De jachthaven ligt bij de hoofdstad Potamos, waar ook meteen de meeste voorzieningen te vinden zijn. Het strand aan de westkust van dit eiland, Kamarelas, zal dit eiland onvergetelijk maken: de rotspartijen zijn niet te overtreffen. En wil je ook weer eens wat anders dan natuur, strand en zee? Op Antikythira kan ook de natuurkundige zeiler zijn hart ophalen: in het Nationaal Archeologisch Museum ligt het Antikythira-mechanisme tentoongesteld: een anologe computer van ruim 2000 jaar oud! Deze is in het jaar 1900 opgedoken uit een scheepswrak en sindsdien wereldberoemd.

Gebied: Cycladen

[mapicon number=4] Folegandros

Folegandros on flickr

Folegandros (foto: Alan_W100)

Tijd om naar een ander gebied te verhuizen: de Cycladen. Dit is een grote eilandengroep ten oosten van Athene. De bekendste eilanden hier zijn Santorini, Mykonos en Paros. Een wat minder bekende, maar zeker niet minder mooie is Folegandros. Dit eiland is, onder ‘normale’ omstandigheden, in vier stevige zeildagen te bereiken vanaf Alimos bij Athene, waarna je aan kan leggen in de haven van Karavostasis. Een hoogtepunt van dit eiland is de hoofdstad Folegandros (ook wel Chora) met zijn prachtige kasteel, omringd door de typische witte Griekse huisjes.

Gebied: Ionische Zee

[mapicon number=5] Paxi (of Paxos)

Dan zijn er in het westen, in de Ionische Zee, ook nog een aantal eilanden te vinden. Corfu en Kefalonia zijn veruit de grootste daarvan. Wil je echter naar een kleiner eilandje, zeil dan vanuit de bekende haven Gouvia op Corfu naar de veel minder bekende haven van Gaios op Paxi (ruim 30 nautische mijl). Dit eiland staat, samen met Antipaxi bekend om de talloze inhammen en grotten. Daarnaast heeft Paxi langs de kustlijn indrukwekkende witte rotspartijen, een prachtig eiland voor de natuurliefhebber dus.

[mapicon number=6] Ithaka

Een ander klassiek eilandje in de Ionische Zee is Ithaka. Misschien is het qua naamsbekendheid wel groter dan de voorgaande eilanden, de mythologische Odysseus heerste namelijk over dit eiland, maar toch is het massatoerisme er nog niet op gang gekomen. De pittoreske haventjes Vathi, Frikes en Kioni zijn dus vooral populair onder zeilers en zijn er zelfs in het hoogseizoen nog stranden te vinden waar nog geen toerist op zijn handdoekje op ligt.

Gebied: Dodecanese

[mapicon number=7] Tilos

Livadia haven op Tilos

Livadia haven op Tilos (foto: symi pictures)

De Dodecanese zijn naast Rhodos en Kos nog niet zo bekend. Vaar eens naar het eilandje er precies tussenin: Tilos. Dit eilandje is interessant vanwege de vondst van skeletten van de prehistorische dwergolifant. Verder is het een erg welvarend eiland geweest, wat nog te zien is aan de grote antieke huizen. Het is afwisselend eiland, met een bergachtig binnenland en aan de kusten prachtige kleine strandjes, typisch voor de Dodecanese dus!

Dus …

… wijk af van de gebruikelijke route, maak af en toe een dagje een uitstapje naar een klein eilandje en geniet van de ontoeristische atmosfeer!

Meer weten? Lees op deze site meer over Zeilen in Griekenland

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *