Zeilwedstrijden in Nederland: de klassiekers

In Nederland wordt een heel scala aan wedstrijden gevaren. Van wedstrijden in een optimist tot 60 voets-jachten. Het bijzondere aan veel van die wedstrijden is dat ze vaak totaal van elkaar verschillen. De ene race is 3 rondjes om een paar boeien, de ander duurt strikt 24 uur en bij weer een ander moet 420 mijl afleggen. Enkele van deze wedstrijden hebben binnen de zeilwereld een speciale status gekregen omdat ze al heel lang bestaan. Andere evenementen worden gewaardeerd omdat ze een uniek concept hebben of omdat ze gewoon heel goed georganiseerd worden. In het komende stuk komt een greep uit het Nederlandse wedstrijdassortiment en wat er nou zo uniek is aan deze evenementen.

De 24-uurs race (27 en 28 augustus 2010)

Aan deze race doen ongeveer 700 zeiljachten mee met in totaal wel 5000 bemanningsleden. Veel verschillende deelnemers doen mee aan de wedstrijd; van professionele zeilers tot gelegenheids wedstrijdzeilers. De race wordt gevaren over bijna het hele IJsselmeer. Je kunt zelfs zelf kiezen waar je start want er zijn maar liefst 16 startplaatsen. Bij de 24-uurs wordt er een beroep gedaan op je zeemanschap, teamwork, navigatie en natuurlijk uithoudingsvermogen. Omdat de race maar een dag duurt is niet al te tijdrovend om er een keer aan mee te doen.

Colin Archer Memorial Race (17 juli 2010)

CAM race, larvik
Foto: Wouter de Winter

Deze tweejaarlijkse race is vernoemd naar de beroemde Noorse scheepsontwerper en bouwer Colin Archer uit Larvik. De race gaat dan ook vanuit Lauwersoog naar het Noorse Larvik. 420 Mijl moet er ongeveer afgelegd worden en dat zal zo’n 2-4 dagen duren afhankelijk  van de wind en de boot. Navigatie en teamwork zijn wederom belangrijke vereisten om deze race te kunnen varen. De deelnemers zijn heel verschillend; van gezinnen die hun boot aan het begin van de vakantie met wat extra opwinding naar Noorwegen willen varen tot en met de echte wedstrijdfanaten.

De North Sea Regatta (11-18 mei & 21-24 mei 2010)

j22 op de north sea regatta
Foto: Margje Tempelaars

Dit is de na de 24-uurs het grootste zeilevenement in Nederland. Met zo’n 40 verschillende klassen en 3.500 zeilers is dit ook echt een evenement waar spektakel gegarandeerd is. Zo vaar je op wedstrijdbanen met soms wel 100 andere schepen en zijn er ’s avonds altijd optredens van grote artiesten in de grote feesttent. De North Sea Regatta voor kajuitjachten is opgedeeld in twee delen: twee langeafstandsraces (de offshores) en vier dagen korte baanwedstrijden (de inshores). Bij de offshores vaar je tijdens de Vuurschepenrace naar het Engelse Harwich. Twee dagen later vaar je terug in North Sea Race naar Scheveningen.

Antwerprace (9 oktober 2010)

Dit is dé zeilklassieker in de Benelux voor zeiljachten. De race is zo populair dat de inschrijvingen over het algemeen binnen 48 uur vol zitten. Dit komt mede door uitdagende wedstrijdbaan. Er zijn namelijk twee verschillende startplekken; één bij Breskens (voor de grotere jachten) en één bij Terneuzen (voor de open boten en eenheidsklassen). De eindbestemming is wel hetzelfde: Antwerpen. Het mooie aan de wedstrijd is dat het tussen de scheepvaartroutes door zeilt en je boord-aan-boord met veel andere jachten de Schelde op vaart. Omdat er ook vaak een lekkere westenwind waait, scheurt het hele wedstrijdveld met een rotgang naar Antwerpen. Daar wachten natuurlijk de welverdiende pintjes en vlaamse frites in combinatie met een grandioos feest.

Rondje Texel (19 juni 2010)

Deze race heeft wereldwijde bekendheid en dan vooral bij catamaranzeilers. Dat is meer dan terecht want het Rondje Texel is een bijzondere race. Er wordt bij Paal 17 (iets ten zuiden van De Koog) gestart en dan wordt er een met de kleine catamarans om het eiland geracet. De vele zandbanken, stroming en talrijke andere boten maken dit een lastige race. Om uitvaren door de branding dan nog maar niet te noemen. Desalniettemin zijn er jaarlijks ongeveer 500 teams aan de start te vinden die door zo’n 15.000 man worden toegejuicht. Sinds vorig jaar maakt de ronde deel uit van de Zwitserleven Zeilweek. In deze week wordt er niet alleen de ronde gevaren maar er er is een compleet programma: Nacra kampioenschappen, EK windsurfen, Texel Dutch Open en het WK slalom voor de windsurfers. Meer dan genoeg reden om eens een keer mee te doen!

Rondje Noord-Holland (18-19 juni 2010)

Deze wedstrijd/toertocht is één van de bekendste zeilevenementen in Nederland. Het is niet zozeer een hardcore wedstrijd maar eerder een toertocht met een competitief randje. De race wordt gevaren door zo’n 250 jachten waarvan het merendeel toerzeiler is. Er wordt gestart in Muiden waarna er tegen de klok in gevaren wordt over het Markermeer, IJsselmeer, de Westelijke Wadden en de Noordzee. Dit maakt de race zeer afwisselend omdat ieder water weer zijn eigen golfslag en wind heeft. Na 110 mijl knokken wacht er bij de finish in IJmuiden een groot slotfeest.

3 antwoorden
  1. Tom Kerkhof
    Tom Kerkhof zegt:

    Bedankt voor de reacties! Inderdaad de door jullie genoemde zijn ook hele mooie wedstrijden. Toch moet ik stiekem zeggen dat ik ze niet bijzonderder vind dan de bovengenoemde.. Of zien jullie dat anders? (de kerstrace van de goofies vind ik dan wel weer geniaal omdat je in principe tegelijk finisht)

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *