10 tips voor zeilen met kinderen

Nog even wachten met zeilen tot de kinderen groot zijn? Nergens voor nodig, je kan ook prima een boot huren of je eigen jacht blijven varen mét de kleintjes. En je hoeft niet eens veilig op de Friese meren te blijven… Ook het IJsselmeer en zelfs de Middellandse Zee, bijvoorbeeld via Griekenland of Kroatië, zijn haalbaar, mits je natuurlijk met een aantal zaken rekening houdt. Op internet is er al veel informatie te vinden, maar hieronder nog een handig overzicht van de 10 belangrijkste tips:

 1. Zeil mee met een gezinsflottielje, zodat de kinderen vakantievriendjes en -vriendinnetjes kunnen maken. Een aantal weken, 24 uur per dag op tien vierkante meter zitten met je ouders vinden weinig kinderen plezierig… De andere kinderen geven afleiding, en, afhankelijk van de boten, kunnen de kinderen misschien zelfs af en toe meevaren met andere ouders, hartstikke spannend! En voor jullie als ouders natuurlijk ook geen overbodige luxe om een dagje met z’n tweeën te hebben.
 2. Het lijkt vanzelfsprekend, maar neem alle veiligheidsmaatregelen serieus. Zorg dat kleine kinderen ALTIJD een reddingsvest (niet te verwarren met een zwemvest, die heeft namelijk géén kraag die het hoofd van het kind boven water kan houden) aan hebben, ook als ze al kunnen zwemmen! Bovendien is het handig als ze weten wat ze moeten doen mochten ze onbedoeld in het water terecht komen. Zo is het belangrijk dat ze rustig blijven, goed luisteren naar wat er vanaf de boot wordt geroepen en mocht er een fluitje op het reddingsvest zitten, moeten ze deze natuurlijk weten te vinden en weten te gebruiken.

  small paddler 2
  Bij dit reddingsvest zie je duidelijk de grote kraag die bedoeld is om het hoofd van het kindje boven water te houden (foto door Wolfgang Binder)

 3. Ga naar Kroatië! Het gebied langs de kust heeft relatief kalm vaarwater, doordat de vele eilandjes een barrière vormen tussen de Adriatische Zee en het vaste land. Dit betekent dat er minder golven zijn, wat voor zeilers met kinderen veel voordelen geeft. De boot schommelt natuurlijk veel minder, wat minder kans op vallen binnen de boot of over de reling geeft. Bovendien, mocht een kind toch overboord slaan, dan slaan er niet meteen veel golven over hem heen. Bijkomend voordeel is dat de Adriatische Zee een heerlijke temperatuur heeft om in te zwemmen.
 4. Voorkom zeeziekte, want pilletjes werken niet meer als je eenmaal merkt dat je zeeziek aan het worden bent… Bij kinderen die gevoelig zijn voor reisziekte kun je dus het beste ruim van tevoren, soms zelfs een hele dag, al voorzorgsmaatregelen treffen. Er bestaan vele chemisch pilletjes, waarvan die van Primatour het bekendst zijn, maar ook homeopathische middelen, o.a. van Dr. Vogel of natuurlijke producten zoals gemberpilletjes. Mocht een kind toch zeeziek (beginnen te) worden, zorg dan dat hij/zij op het dek blijft, zoveel mogelijk naar de horizon kijkt en als het mogelijk is zelfs kan sturen. Zorg ook dat ze, ook als ze al misselijk zijn, toch regelmatig iets eten, het liefst vetloze dingen zoals droge boterhammen of mandarijntjes. Ook al staat hun hoofd er op dat moment misschien helemaal niet naar, liever dát dan gal overgeven, en ik spreek uit eigen ervaring…
 5. Zorg voor voldoende vermaak aan boord. Denk hiervoor bij kleine kinderen aan speelgoed zoals duplo of makkelijke puzzels met grote stukken. Voor de meiden (en ook voor de jongens die van precisiewerk houden natuurlijk) is het een goed idee om zeiltouw en een knopenboek mee te nemen. Zo kunnen ze niet alleen oefenen met het knopen maken, maar ook nog eens hele mooie armbanden maken. Als de boot zo erg op en neer gaat, dat attributen niet meer kunnen worden gebruikt, doen de woordspelletjes zoals ‘maak een woordenslinger van dieren’ (olifanT-TijgeR-RatelslanG…) of ‘wie heb ik in mijn hoofd’ het altijd goed.
 6. Een baby aan boord? Creëer een veilige speelomgeving, bijvoorbeeld in het grote bed of op de bank. Door middel van veiligheidsnetten kan je voorkomen dat het kind ook binnen de boot valt. Deze netten bieden bijvoorbeeld ook uitkomst voor een kind dat net kan kruipen, zelfstandig in de kuip mag, maar nog niet zelfstandig de trap naar de kajuit kan nemen natuurlijk… Een net over de opening spannen geeft heel wat extra veiligheid. Kijk voor meer informatie hierover ook op www.kinderenaanboord.nl
 7. Zijn de kinderen al een jaar of zes? Dan kunnen ze ook al zelf leren zeilen in een optimist! Dit kleine bootje is de ideale manier om kinderen bekend te laten raken met zeilen en varen over het algemeen. Zo snappen ze beter wat papa en mama allemaal aan het doen zijn en kunnen ze langzaamaan steeds meer meehelpen op de ‘grote’ boot.

  Optimist
  Dit meisje wordt er ook heel blij van! (foto door Guido Crolla)

 8. Neem voldoende zonnebrand mee, je verbrandt immers nergens sneller dan op het water. Voorkom dus die rode neuzen, knieholtes en randjes bij de billen door ze regelmatig – zeker om de paar uur – in te smeren. Er bestaat ook zonnebrandcrème met glittertjes erin, waardoor de kinderen het ineens prachtig vinden om ingesmeerd te worden en de ouders kunnen zo zien welke plekjes nog niet ingesmeerd zijn: een win-winsituatie!
 9. Zelf allerlei constructies bedenken om van de Maxi-cosi een schommelstoeltje te maken? Je hóéft niet zelf het wiel uit te vinden. Op internet zijn er talloze sites te vinden die verschillende handige producten aanbieden voor kinderen op een zeilboot. Voorbeelden van Nederlandse sites zijn www.kidsnautique.com en www.scheepsgoed.nl. Kijk voor persoonlijke meningen en ervaringen (weer) op www.kinderenaanboord.nl
 10. Geniet ervan. Zonder deze laatste tip in acht te nemen zijn de bovenstaande tips alleen maar gedoe. Waarom naar Kroatië gaan als jullie zelf net iets liever naar Griekenland wilden? Waarom al die aanpassingen in de boot maken, terwijl jullie ook met z’n tweeën lekker hard kunnen varen? En waarom die kinderen eindeloos blijven vermaken met steeds maar weer dezelfde spelletjes? Om bij hen diezelfde passie voor zeilen op te bouwen als je zelf al hebt, en vooral om samen heel veel te genieten!
3 antwoorden
 1. Sophia
  Sophia zegt:

  Goed artikel, zelf moeder van 3 jochies van 1,3 en 5, vooral zelf veel plezier maken, slaat over op de kinderen. We hebben al veel mooie tochten gemaakt met kids, Londen en andere gebieden in Engeland, Belgische kuste en Denemarken. Vooral kinderen betrekken met waar je mee bezig bent en natuurlijk speelgoed en iPad. Er zijn genoeg leuke gebieden, bijvoorbeeld Zeeland, waar je naar toe kunt gaan en vergeet De Wadden niet!!!!

  Beantwoorden

Trackbacks & Pingbacks

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *